Koniecznie robimy ocet jabłkowy!
DrukujOwoce (ich ilość zależy od pojemności naczynia) myjemy, kroimy lub ścieramy na tarce, lub przepuszczamy przez sokowirówkę. Otrzymaną miazgę wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi wkładamy do kamionkowego garnka albo dużego słoja, zalewamy wodą (na każdy kilogram owoców trzeba dać litr i szklankę wody), dodajemy cukier i drożdże piekarnicze (na tę proporcję będzie to odpowiednio 10 dag i 1 dag), a na wierzchu kładziemy kromkę razowego chleba. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 10 dni, w międzyczasie kilka razy mieszając płyn.
Po tym czasie odcedzamy płyn, przefiltrowujemy przez gazę i ponownie wlewamy do umytego naczynia, Dodajemy jeszcze cukier (10 dag na litr płynu) i odstawiamy na 6 tygodni. Przecedzamy, rozlewamy do butelek i trzymamy w chłodnym miejscu. Jest doskonały! Idealny do sałatek, marynat i orientalnych potraw.