Koniecznie robimy ocet jabłkowy!

Drukuj
zdj. shutterstock
Trudno o lepszy, niż taki domowy, własnej roboty. Doskonale nadają się do jego produkcji pierwsze letnie jabłka. Jest to bardzo prosta sprawa.

Owoce (ich ilość zależy od pojemności naczynia) myjemy, kroimy lub ścieramy na tarce, lub przepuszczamy przez sokowirówkę. Otrzymaną miazgę  wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi wkładamy do kamionkowego garnka albo dużego słoja, zalewamy wodą (na każdy kilogram owoców trzeba dać litr i szklankę wody), dodajemy cukier i drożdże piekarnicze (na tę proporcję będzie to odpowiednio 10 dag i 1 dag), a na wierzchu kładziemy kromkę razowego chleba. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 10 dni, w międzyczasie kilka razy mieszając płyn.

Po tym czasie odcedzamy płyn, przefiltrowujemy przez gazę i ponownie wlewamy do umytego naczynia, Dodajemy jeszcze cukier (10 dag na litr płynu) i odstawiamy na 6 tygodni. Przecedzamy, rozlewamy do butelek i trzymamy w chłodnym miejscu. Jest doskonały! Idealny do sałatek, marynat i orientalnych potraw.