Kabanos dobry na każdą okazję!

Kaban to po turecku wieprz, a kabanos to po polsku cieniutka, mocno aromatyczna, długa kiełbaska – polska specjalność!

Na początku kabanosy robiono z kabana, czyli z wieprzowiny (kaban - to wieprz nie tylko po turecku, także w Polsce, w okolicach Białegostoku, tak jest nazywany). Teraz jednak producenci prześcigają się w pomysłach i mamy kabanosy nie tylko wieprzowe, ale i drobiowe – szczególnie cenione przez dzieci. O tym, że Polacy mogą być dumni ze swoich kiełbasek świadczy choćby fakt, że „Kabanosy Extra” firmy Tarczyński zostały uhonorowane Medalem Europejskim i tytułem „Produkt najwyższej jakości w polskim przemyśle mięsnym”. Walorem kabanosów jest to, że jako wędlina sucha dobrze znoszą podróże dalekie i bliskie. Dobre do pracy, do szkoły i na wyprawę w świat. Miłość Polaków do kabanosów jest tak wielka, że niektórzy robią nawet… sushi z kabanosem! Najbardziej kochają kabanosy dzieci. Zwłaszcza te najcieńsze kiełbaski, takie, jak „Kabanosy Exclusive” firmy Tarczyński. Dla małych smakoszy firma wymyśliła kabanosy serowe, dla starszych dodatkowo doprawione chili. Bo kabanos jest dobry na każdą okazję.

Redakcja