Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny określa jaki wzrost poziom cukru we krwi spowoduje zjedzenie tego lub innego produktu. Im ten wzrost jest mniejszy i powolniejszy tym zdrowiej. Wolne przyswajanie pozwala ograniczyć napady głodu a niższy poziom cukru nie wymaga od organizmu produkcji dużej ilości insuliny. Najkorzystniejsze dla zdrowia są produkty, których IG nie przekracza 60.
W przeciwieństwie do wartości kalorycznej produktów, IG zmienia się w zależności od sposobu obróbki. Na przykład makaron al dente ma o wiele niższy IG niż rozgotowany.
Warto więc wiedzieć, które produkty są pod tym względem zdrowsze od innych. Produkty o niskim IG to między innymi: pełnowartościowy brązowy ryż, makarony gotowane al dente, soki: pomarańczowy i jabłkowy, pumpernikiel, czerwona fasola, surowa marchewka, chudy jogurt, gruszki, figi, pomarańcze, mleko.
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym: glukoza, pieczone ziemniaki, frytki, mąka ryżowa, białe pieczywo, puree z ziemniaków, chipsy, miód, gotowana marchewka, płatki kukurydziane, gotowany bób.