Indeks glikemiczny

Drukuj
zdj. shutterstock
Choć indeks glikemiczny produktów jest bardzo ważny dla diabetyków, to zdrowi ludzie również nie powinni go lekceważyć

Indeks glikemiczny określa jaki wzrost poziom cukru we krwi spowoduje zjedzenie tego lub innego produktu. Im ten wzrost jest mniejszy i powolniejszy tym zdrowiej. Wolne przyswajanie pozwala ograniczyć napady głodu a niższy poziom cukru nie wymaga od organizmu produkcji dużej ilości insuliny. Najkorzystniejsze dla zdrowia są produkty, których IG nie przekracza 60.

W przeciwieństwie do wartości kalorycznej produktów, IG zmienia się w zależności od sposobu obróbki. Na przykład makaron al dente ma o wiele niższy IG niż rozgotowany. 

Warto więc wiedzieć, które produkty są pod tym względem zdrowsze od innych. Produkty o niskim IG to między innymi:  pełnowartościowy brązowy ryż, makarony gotowane al dente, soki: pomarańczowy i jabłkowy, pumpernikiel, czerwona fasola, surowa marchewka, chudy jogurt, gruszki, figi, pomarańcze, mleko.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym: glukoza, pieczone ziemniaki, frytki, mąka ryżowa, białe pieczywo, puree z ziemniaków, chipsy, miód, gotowana marchewka, płatki kukurydziane, gotowany bób.