10 powodów aby jeść brokuły
DrukujBrokuły zawierają antyoksydanty, które ponoć kryją w sobie tajemnicę wiecznej młodości. Szklanka brokułów zawiera tyle samo białka co szklanka ryżu, ale o połowę mniej kalorii. Jednym słowem pozwalają najeść się a nie utyć. Wściekle zielony kolor zawdzięcza betakarotenowi, który zbawiennie działa na system odpornościowy. Kobietom w ciąży oferuje potężną dawkę kwasu foliowego. Wszystkim daje zastrzyk błonnika przy niewielkiej domieszce cukrów, co jest istotne i dla cukrzyków i dla tych, którzy walczą o smukła sylwetkę. Kościom dostarcza wapń, którego zawiera więcej niż większość nabiału oraz witaminę K, chroniące przed osteoporozą. Poprzez dużą zawartość potasu i magnezu brokuły wpływają regulująco na ciśnienie krwi. A jeśli to wszystko nie przekonuje panów do tego zielonego warzywa wiadomość niezwykle istotna – brokuły zwiększają poziom testosteronu! Jednym słowem im więcej brokułów, tym bardziej męski mężczyzna. To jest chyba argument kończący!