Łyżeczka do robienia kulek z owoców
Drukuj
Miękkie owoce, takie jak melony czy arbuzy najbardziej elegancko wyglądają podane w postaci zgrabnych kuleczek.
Takie kuleczki jest też najłatwiej jeść, bo można to robić łyżeczką lub widelczykiem. Świetnie też nadają się do dekoracji deserów np. lodów. Do wycinania kuleczek służą specjalne nożyki w kształcie półkolistej łyżeczki o ostrych brzegach, z dziurką w środku.
Łyżki do wycinania kulek z owoców mają różne rozmiary. Ale w warunkach domowego przygotowywania potraw wystarczy jedna łyżeczka o promieniu 1,5-2 cm. Technika wycinania kulek jest prosta: zagłębiamy łyżeczkę w miąższu, przekręcamy i… kuleczka gotowa.
Czynność powtarzamy tak długo, aż nie będzie już czego wycinać.
Łyżeczki do wycinania kulek można dostać w sklepach AGD lub na działach z akcesoriami kuchennymi w dużych supermarketach