Zimą rozgrzeje Cię piwo…

Drukuj
Piwosze zdradzają, że piwo może być doskonałym trunkiem także zimą. Ale oczywiście nie zimne i nie to tradycyjne. Specjalne, zimowe warianty piw oczarują nas aromatem i wielowymiarowym, głębokim smakiem.

Receptura na piwo, które możemy podawać w zimowe dni przypomina nieco przepis na świąteczny piernik. W zimowej wersji obowiązkowo musi znaleźć się skórka pomarańczy, starta kora cynamonowa, imbir i goździki. To wszystko łączy się idealnie z delikatną goryczką i nutami słodowymi. 

Całości musi dopełnić dodatek miodu. Takie piwo, bogate w pachnące, rozgrzewające składniki, idealnie sprawdza się w okresie zimowym. I co ważne, wcale nie trzeba robić je samemu. Producenci proponują ostatnio już gotowe takie smakołyki. Trzeba jednak pamiętać, że zimowe piwo, z racji zawartości miodu, jest bardziej kaloryczne od tego tradycyjnego.