Włosi bronią pizzy

Pizza ma promować włoski smak i bogactwo diety śródziemnomorskiej. Trzeba ją przygotowywać na oczach klientów, którzy dzięki temu mogą docenić sztukę jej pieczenia – to fragmenty uchwalonego we Włoszech Manifestu Współczesnej Pizzy.

Podpisało go 80 mistrzów pieczenia. We Włoszech każdego tygodnia zjada się 56 milionów pizz, co w roku daje 3 miliardy. W całym kraju jest 25 tysięcy pizzerii. Pierwsza w kraju powstała w Neapolu w 1738 roku. Dziś w tej branży pracuje 150 tysięcy ludzi. Roczne obroty wynoszą 5,3 miliarda euro. 

Włosi tak uwielbiają swoją pizzę, że we włoskim Dzienniku Ustaw w 2010 roku ukazało się rozporządzenie o tym jakie wymogi ma spełniać pizza, która chce mieć certyfikat tradycyjnego specjału kulinarnego. Tradycyjna margherita musi mieć bazylię (nie spaloną, ale pachnącą), gęsty i intensywny sos pomidorowy (nałożony ruchem spirali od środka na zewnątrz). Poza tym jej brzeg może być podniesiony do maksimum 2 centymetrów i musi mieć złoty kolor. Z kolei grubość pizzy na środku musi wynosić od 0,36 do 0,44 centymetra.

Redakcja