Ważny jest talerz
Pomoże w tym... talerz. Im jest większy, tym więcej na niego nakładamy – stwierdzili Koert van Ittersum z Georgii i Brian Wansink z Cornell University. I odwrotnie – na talerz mały nakładamy mało – nawet jeśli może się na nim jeszcze trochę zmieścić. Kiedy w ramach eksperymentu ochotnikom polecono nalewać zupę do miseczek różnej wielkości, do najmniejszej uparcie nalewali tylko odrobinę, choć naczynie wcale nie było jeszcze pełne.
Kolejna kwestia: w jedzeniu bierze udział także głowa. Jeśli więc widzimy, że talerz jest zapełniony, mamy poczucie, że jedzenia jest dużo. Czyli: że się najemy. Ta sama porcja na dużym talerzu wywoła poczucie niedosytu.
A jeśli chcemy już całkiem odebrać sobie apetyt, kupmy naczynia w mocnych, zdecydowanych barwach. Sprawiają one, że jemy nawet o 20 procent mniej...
Redakcja