Warzywa i owoce najbardziej skażone pestycydami

Drukuj
zdj. shutterstock

Amerykańska organizacja EWG (Environmental Working Group), zajmująca się badaniem wpływu industrialnej cywilizacji na środowisko naturalne oraz nasze zdrowie, opublikowała tegoroczną listę najbardziej i zatrutych pestycydami warzyw i owoców. Obejmuje ona te produkty, wobec których w procesie uprawy stosuje się największe ilości szkodliwych dla zdrowia chemikaliów.

Lista warzyw i owoców najbardziej nasiąkniętych chemią obejmuje w kolejności stężenia pestycydów:  jabłka, seler naciowy, pomidory, ogórki, winogrona, ostrą paprykę, nektarynki, brzoskwinie, ziemniaki, szpinak, truskawki, słodką paprykę.

Nie chodzi o to, żeby przestać je jeść, tylko , żeby starać się kupować te, które pochodzą ze sprawdzonych ekologicznych źródeł. Lista dotyczy rynku amerykańskiego. Niestety w związku z marketingiem jaki w śród rolników prowadzi Monsanto, największy amerykański koncern produkujący pestycydy, możemy przypuszczać, że na naszym rynku sprawy mają się podobnie.