Walka o dym
DrukujJest to niewątpliwy sukces zdrowego rozsądku i polskiej dyplomacji. W Polsce nadal będziemy mogli cieszyć się wyrobami wędzonymi w tradycyjny sposób. Benzopiryn jest bowiem związkiem chemicznym powstającym w procesie wędzenia. Utrzymanie jego ściśle określonego poziomu jest możliwe tylko wówczas gdy używamy chemicznych substytutów naturalnego procesu wędzenia. Obecnie w 1 kg wędliny może być 5 mikrogramów benzopirynu, od września będą to 2 mikrogramy.
Jak twierdzą specjaliści problem przekraczania tej normy jest w polskich wyrobach marginalny a wprowadzenie unijnej dyrektywy mogłoby do prowadzić do upadku tradycyjnych wędzarni. Stąd Polacy wystąpili o uchylenie nowej normy i wygrali.
– Producenci wędlin, którzy uzyskali wpis swojego produktu na listę wyrobów tradycyjnych i którzy sprzedają je na rynku krajowym, nie będą musieli dostosowywać się do nowych unijnych przepisów dotyczących wędzenia, które wejdą w życie na początku września – potwierdził rzecznik KE ds. zdrowia Frederic Vincent.
Będziemy więc nadal ze smakiem jedli polskie tradycyjne kiełbasy w tym pyszną lisiecką i wędzone polskie ryby, takie jak karp zatorski.
mow