Tuńczyk wart miliony
Drukuj
To tuńczyk błękitno płetwy wylicytowany na początku stycznia w Tokio. Coroczna aukcja odbyła się na tokijskim targu rybnym Tsukiji. Rybę, którą złowiono u północnych wybrzeży Japonii, niedaleko miasta Oma, kupił właściciel sieci restauracji Sushi Zanmai, Kiyoshi Kimura. Także on wygrał taką samą aukcje w zeszłym roku. Wtedy jednak za tuńczyka zapłacił trzy razy mniej.
- Pragnę spełniać oczekiwania moich klientów, którzy chcą jeść najlepszego tuńczyka na świecie - powiedział w rozmowie z agencją prasową Jiji.Po przeliczeniu restaurator zapłacił za kilogram ryby ok. 6 tys. euro. A to oznacza, że każdy zrobiony z tego tuńczyka kawałek sushi powinien kosztować ok. 260 euro. Firma twierdzi jednak, że planuje sprzedawać taki kawałek za 400 jenów, czyli ok. 3,5 euro.