Trzy znaki smaku
DrukujGłównym zadaniem systemu oznaczeń jest informowanie konsumentów, że trzymają w ręku produkt wysokiej jakości oraz ochrona producentów przed nieuczciwymi konkurentami, wypuszczającymi na rynek podróbki. W ramach europejskiej polityki jakości i ochrony produktów wyjątkowych, wyróżnia się dwie kategorie produktów : produkty regionalne znanego pochodzenia, których dotyczy oznaczenie Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) oraz Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) i produkty tradycyjne, których dotyczy oznaczenie Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)
Znak Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) jest przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym są wytwarzane i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Wszystkie surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu musza pochodzić z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze. Do tej pory oznaczeniem ChNP wyróżniono w Polsce 9 produktów: bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola wrzawska, karp zatorski, miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, oscypek, podkarpacki miód spadziowy, redykołka, wiśnia nadwiślanka.
Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)
Oznaczenie ChOG mówi, że chociaż jeden z etapów powstawania produktu regionalnego musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa. Do tej pory oznaczeniem ChOG wyróżniono w Polsce 18 produktów: andruty kaliskie, chleb prądnicki, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, jabłka łąckie, jagnięcina podhalańska, kiełbasa lisiecka, kołocz śląski/kołacz śląski, miód drahimski, miód kurpiowski, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, obwarzanek krakowski, rogal świętomarciński, ser koryciński swojski, suska sechlońska, śliwka szydłowska, truskawka kaszubska/kaszëbskô malëna, wielkopolski ser smażony. Wniosek o rejestrację cebularza lubelskiego jako ChOG czeka na pozytywną weryfikację przez Komisję Europejską.
Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS)
Znak GTS, przyznawany jest produktom noszącym tradycyjną nazwę, odnoszącą się do jego specyficznego charakteru lub tradycyjnie stosowaną dla tego produktu. Produkt z oznaczeniem GTS musi być wytwarzany z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami. Do tej pory oznaczeniem GTS wyróżniono w Polsce 9 produktów: półtorak, dwójniak, trójniak, czwórniak, kabanosy, kiełbasa jałowcowa, kiełbasa myśliwska, olej rydzowy, pierekaczewnik.
Znaki Smaku na Wesoło - Czytaj więcej ...