Syrop kukurydziany niewskazany

Amerykańscy dietetycy radzą odstawić z diety syrop kukurydziany. Naukowcy z Uniwersytetu Yale ustalili, że jest on jednym z głównych powodów nadwagi mieszkańców USA.

Dlatego eksperci radzą nie używać go w kuchni. I uważać na to co kupujemy w sklepach. Bo amerykańscy producenci żywności do większości produktów dodają wytwarzany z kukurydzy syrop glukozowo-fruktozowy. Słodzone są nim napoje, cukierki i batoniki. Znaleźć go też można keczupie, musztardzie, płatkach śniadaniowych, jogurtach czy zupach.

Naukowcy dowiedli, że syrop kukurydziany działa na mózg inaczej niż tradycyjny cukier, w którym jest mniej fruktozy. I zamiast wywoływać nasycenie, powoduje dodatkowe łaknienie. W efekcie, osoby, które jedzą produkty, w których jest syrop glukozowo-fruktozowy mają ochotę jeść więcej.

Redakcja