Spór o frytki
DrukujO "paryskim smaku frytek" pisał XX-wieczny pisarz Louis Ferdinand Celine. Z kolei w języku angielskim jest określenie "French fries" co oznacza "ziemniaki usmażone po francusku”. Ponoć także amerykańscy żołnierze zetknęli się z tym daniem właśnie we Francji podczas I wojny światowej. Inna teoria głosi jednak, że nie było to we Francji, ale w południowej Belgii, gdzie mówiło się wtedy po francusku, a wojskowi błędnie nazwali smażone ziemniaki "French fries" i zawieźli to określenie do Stanów Zjednoczonych.
Beldzy powtarzają z kolei, że frytki wymyślono w Namur na południu kraju. Mieszkańcy miasteczka łowili w Mozie małe rybki i smażyli je na głębokim tłuszczu. Jednak kiedy zimą rzeka zamarzała, kroili ziemniaki na cząstki, które przypominały małe ryby.
"Frytki to potrawa ulicy, dlatego tak trudno ustalić jej pochodzenie" – ocenia historyczka i ekspertka od żywienia Madeleine FerrieRe. A profesor Pierre Leclerc z uniwersytetu w Liege dodaje: "Belgowie uwielbiają frytki, ale do dziś nie ma żadnych poważnych opracowań naukowych w sprawie ich pochodzenia”. Wydaje się więc, że spór o pochodzenie frytek można porównać do tego co było pierwsze - jajko czy kura?
Redakcja