Sery w sklepach są za słone
Organizacja Consensus Action on Salt and Health sprawdziła 722 porcje sera. Wzięła pod lupę 30 odmian, które w ciągu czterech miesięcy kupiono w siedmiu supermarketach. Okazało się, że w każdej z ważących 30 gramów porcji było więcej soli niż w paczce chipsów, które powszechnie uchodzą za niezdrowe.
Najbardziej słony okazał się rokfor (1,06 grama soli w 30 gramach sera). Pierwszą trójkę zamykają grecka feta i cypryjski półtwardy halloumi. Z kolei najmniej słone okazały się być mozzarella, emmentaler i wensleydale.
Z badań wynika też, że stężenie soli w jednym gatunku sera było różne w poszczególnych partiach. Według naukowców to dowód na to, że można zmniejszyć ilość soli w każdym z serów. Dla przykładu w najbardziej słonej partii gorgonzoli było aż sześć razy więcej soli niż w tej najmniej słonej.