Rabarbar jest zdrowy!

Drukuj
zdj. shutterstock
Do niedawna rabarbar miał złą opinię wśród dietetyków i lekarzy. Niektórzy wręcz odradzali jedzenie rabarbaru z powodu wysokiej zawartości kwasu szczawiowego, odpowiedzialnego za psucie się zębów, wypłukiwanie wapnia z kości oraz powstawanie kamieni nerkowych.

Tymczasem ostatnio udowodniono, że pod wpływem wysokiej temperatury, jakiej jest poddawany w trakcie gotowania i pieczenia, nabiera właściwości przeciwnowotworowych. Wysoka zawartość polifenoli, które uwalniają się w rabarbarze pod wpływem wysokiej temperatury, chroni organizm przed rozwojem komórek rakowych. Polifenole zawarte w pieczonym rabarbarze są przeciwutleniaczami, wpływającymi na piękny wygląd skóry i stan wszystkich komórek naszego ciała. W Chinach rabarbar uważany jest za roślinę leczniczą o właściwościach oczyszczających i dezynfekujących przewód pokarmowy. Pobudza perystaltykę jelit, pomaga walczyć z otyłością. W małej dawce powstrzymuje biegunki, w dużej ułatwia wypróżnianie. Pobudza wydzielanie żółci, przez co ułatwia trawienie. Zatem nie taki rabarbar straszny jak nam dotychczas mówiono!

Redakcja