Polska nalewka dobra na wszystko
Drukuj
Polskie nalewki coraz popularniejsze! Zwłaszcza, że to nie tylko słodki i aromatyczny trunek, ale też bogactwo witamin i domowa metoda na drobne dolegliwości. Wzmacniają odporność, poprawiają kondycję serca i cieszą smakiem polskich, dojrzałych owoców.
Najbardziej popularne w Polsce są tak zwane pigwówki, nalewki z czerwonych owoców, aronii i orzechówki. Smak naturalnych nalewek owocowych można przełamać lub uzupełnić o aromatyczne dodatki jak: świeże owoce jałowca, rodzynki, wanilia, cynamon w laskach, migdały, goździki, plastry miodu, skórka pomarańczowa i cytrynowa, świeży imbir, kora dębu, wnętrza skorupek orzechów włoskich, czy świeże pędy sosen.
Ciekawa, choć specyficzna w smaku jest nalewka czosnkowa. Ma właściwości moczopędne, wzmacniające, wykrztuśne, działa rozgrzewająco i napotnie. Nalewka jest stosowana, jako środek odkażający przewód pokarmowy, przeciwskurczowy i przeciw przewlekłym biegunkom.
Redakcja