Olej z ryb? Spróbuj!

Olej z ryb zmniejsza szkodliwy wpływ śmieciowego jedzenia na nasz organizm, także na mózg – tak wynika z najnowszych badań. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3 nie tylko wspomagają odchudzanie, ale i usprawniają procesy myślenia.

- Masa ciała zależy od wielu czynników, a najważniejszym z nich są składniki odżywcze, które spożywamy. Nadmierne spożycie niektórych makroelementów, cukrów rafinowanych i tłuszczy nasyconych, które znajdują się w fast foodach może prowadzić do nadwagi, zakłócenia przemiany materii, a nawet wpływać na procesy przetwarzania zachodzące w mózgu, w którym przestają powstawać nowe komórki nerwowe  - powiedziała dr Lucy Pickavance, z Uniwersytetu w Liverpoolu.
Z badań wynika, że można ten proces zatrzymać, a nawet odwrócić. Kwasy omega-3 są ważnym elementem nie tylko w leczeniu otyłości, ale i depresji, schorzeń mózgu czy układu nerwowego.