Menu w różnych rozmiarach
Kto je zbyt dużo, noże poprosić o menu w rozmiarze S. Dla sportowców proponowane są danie w rozmiarze L. Dla reszty porcja standardowa czyli M. Jedna z londyńskich restauracji, oferuje swoim klientom dania w różnych rozmiarach.
- Klienci decydując się na rozmiar dania wiedzą, jakich rozmiarów porcji mogą się spodziewać. Nie zaskakuje ich duża ilość jedzenia, która przerasta ich konsumpcyjne możliwości - wyjaśnia rzecznik restauracji. Małą porcję trzeba raczej traktować jako drobną przekąskę, ale w przypadku porcji L: „na pewno zaspokoimy swój głód z nawiązką”.
Wprowadzenie do menu rozmiarów porcji, to sposób na to, żeby delektować się jedzeniem na mieście nie martwiąc się przy tym o naszą talię. To również świetny sposób na radzenie sobie z marnowaniem jedzenia, które w restauracjach jest nagminne.