Makaron od projektantów

Projektanci Dolce & Gabbana zdradzają własny, sprawdzony przepis na ulubione danie. To makaron Maccheroni alla Norma. Ma nie tylko ducha Sycylii, ale też podkreśla miłość projektantów do opery. Jego nazwa pochodzi od dzieła Norma, Vincenzo Belliniego.

Na cztery porcje potrzeba: 400 gram makaronu, czterech dojrzałych i obranych ze skórki pomidorów, jednego ząbka czosnku, bakłażanu, łyżeczki cukru, sera ricotta, oliwy z oliwek, soli, pieprz do smaku i świeżej bazylii.

Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy solą, żeby pozbyć się goryczki. Zostawiamy na pół godziny, a potem opłukujemy wodą. W tym czasie szykujemy sos. Obrane pomidory kroimy i przez 10 minut dusimy je z solą. Dodajemy oliwę z oliwek, czosnek, pieprz i cukier. Potem redukujemy sos, od czasu do czasu mieszając.

Opłukane z soli i osuszone bakłażany smażymy, a potem tniemy na paski. Ugotowany makaron mieszamy z połową przygotowanego sosu pomidorowego. Całość wykładamy do dużego naczynia i przykrywamy kolejną warstwą sosu. Na wierzch ścieramy ser i układamy pokrojone bakłażany.

Redakcja