Makaron od projektantów
DrukujNa cztery porcje potrzeba: 400 gram makaronu, czterech dojrzałych i obranych ze skórki pomidorów, jednego ząbka czosnku, bakłażanu, łyżeczki cukru, sera ricotta, oliwy z oliwek, soli, pieprz do smaku i świeżej bazylii.
Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy solą, żeby pozbyć się goryczki. Zostawiamy na pół godziny, a potem opłukujemy wodą. W tym czasie szykujemy sos. Obrane pomidory kroimy i przez 10 minut dusimy je z solą. Dodajemy oliwę z oliwek, czosnek, pieprz i cukier. Potem redukujemy sos, od czasu do czasu mieszając.
Opłukane z soli i osuszone bakłażany smażymy, a potem tniemy na paski. Ugotowany makaron mieszamy z połową przygotowanego sosu pomidorowego. Całość wykładamy do dużego naczynia i przykrywamy kolejną warstwą sosu. Na wierzch ścieramy ser i układamy pokrojone bakłażany.
Redakcja