Luksusowy wegetarianizm

Wegetarianizm pojawia się coraz częściej na stołach ekskluzywnych restauracji. Także najwięksi szefowie kuchni, którzy od lat podkreślają wyższość mięsa nad warzywami zmieniają swoje przepisy.

"Nasi klienci zaczęli coraz częściej domagać się dań wegetariańskich, odnosi się to nie tylko do naszej restauracji, ale jest to bardzo widoczny międzynarodowy trend" - ocenia Christophe Moret, szef kuchni paryskiej restauracji Lasserre. "W gastronomii wciąż pokutuje przekonanie, że wegetarianizm jest za karę, co jest nieprawdą. W gruncie rzeczy moje pierwsze kulinarne wspomnienie to jedzenie groszku z ogrodu mojego dziadka" – dodaje ekspert.

Z podobnego założenia wychodzą też inni właściciele ekskluzywnych restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin. Zamiłowanie do kuchni wegetariańskie wykazują w szczególności szefowie kuchni w Zurychu. Z kolei Pietro Leemann Joia, szef kuchni jednej z restauracji w Mediolanie dodaje: "Kuchnia wegetariańska jest bardzo wymagająca, potrzeba w niej wiele kreatywności, inicjatywy i niesztampowego podejścia do gotowania i składników" - podkreśla Pietro Leemann Joia. Zapewnia też, że próbując dań, które powstały tylko z warzyw, nawet się nie zorientujemy, że nie ma w nich mięsa.