Luksusowy wegetarianizm
Drukuj"Nasi klienci zaczęli coraz częściej domagać się dań wegetariańskich, odnosi się to nie tylko do naszej restauracji, ale jest to bardzo widoczny międzynarodowy trend" - ocenia Christophe Moret, szef kuchni paryskiej restauracji Lasserre. "W gastronomii wciąż pokutuje przekonanie, że wegetarianizm jest za karę, co jest nieprawdą. W gruncie rzeczy moje pierwsze kulinarne wspomnienie to jedzenie groszku z ogrodu mojego dziadka" – dodaje ekspert.
Z podobnego założenia wychodzą też inni właściciele ekskluzywnych restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin. Zamiłowanie do kuchni wegetariańskie wykazują w szczególności szefowie kuchni w Zurychu. Z kolei Pietro Leemann Joia, szef kuchni jednej z restauracji w Mediolanie dodaje: "Kuchnia wegetariańska jest bardzo wymagająca, potrzeba w niej wiele kreatywności, inicjatywy i niesztampowego podejścia do gotowania i składników" - podkreśla Pietro Leemann Joia. Zapewnia też, że próbując dań, które powstały tylko z warzyw, nawet się nie zorientujemy, że nie ma w nich mięsa.