Kiwi zdrowia doda
Kiwi jest prawdziwą bombą witaminową, choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę.
W menu przegrywa z cytrusami i bananami, ale pod względem zawartości mikroelementów nie ma sobie równych. Z badań Norwegów nad zdrowotnym wpływem kiwi wynika ponadto, że u osób, które spożywają od jednego do trzech owoców kiwi dziennie, ryzyko zakrzepicy jest aż o 18 procent mniejsze. Owoc ten jest także bogatym źródłem błonnika, zwłaszcza pektyny, która pomaga w redukcji cholesterolu. Wysoka zawartość błonnika pomaga w schorzeniach takich jak cukrzyca, ale działa on również jako naturalny środek przeczyszczający. Kiwi zawiera witaminę A, E, K, B oraz minerały: cynk, magnez i miedź. Kiwi, owoc drzewiastych pnączy aktinidii smakowitej i aktinidii chińskiej pochodzi z Chin, gdzie pierwotnie nazywany był chińskim agrestem.