Jogurt to zdrowie!

Kto często sięga po jogurt, ma lepiej zbilansowaną dietę i bogatszą w składniki odżywcze. Tak wynika z najnowszych badań. Jedna szklanka jogurtu ma podobną wartość, co szklanka mleka, ale jest w niej o połowę więcej potasu, wapnia i magnezu.

"Jogurt jest bardzo dobrym źródłem wielu makroskładników"- przypomniał autor badania Paul Jacques z amerykańskiego Tufts University.

Badacze przeanalizowali dane od ponad 6,5 tys. dorosłych w wieku 19-89 lat. Osoby, które regularnie jadły jogurt oprócz lepiej zbilansowanej diety lepiej przyswajały potas. Miały też prawie o połowę mniejszą szansę na zły poziom wapnia, o ponad jedną trzecią mniejsze ryzyko niedoborów magnezu i o przeszło połowę mniejsze niebezpieczeństwo niedoborów witaminy B12, co często dotyczy osób starszych.

Redakcja