Jod podwyższa IQ
Tak wynika z badań naukowców z uniwersytetu w Stanford. Przyglądali się oni uważnie diecie grupy ciężarnych kobiet, a potem ich dzieciom.
I doszli do wniosku, że matki, które przestrzegały zasad diety śródziemnomorskiej, znacznie rzadziej rodziły dzieci z rozszczepem podniebienia, cewą nerwową czy innymi wadami. Uważają, że to dzięki jodowi. Im więcej ryb i owoców morza mamy w codziennym jadłospisie, tym jesteśmy zdrowsi. I inteligentniejsi! Okazało się, że wyższe IQ miały maluchy matek dbających o ilość jodu w jedzeniu. Niedobór natomiast bywa niebezpieczny – może powodować opóźnienia w rozwoju umysłowym. Z kolei kwas foliowy zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej. I suplementy sprawy nie załatwią – trzeba jak najwięcej tych cennych pierwiastków dostarczać sobie z jedzeniem. Smacznego i na zdrowie.
Redakcja