Jest recepta na świeży chleb

Drukuj
Pewna amerykańska firma opracowała metodę, dzięki której chleb nie spleśnieje przez dwa miesiące! Pieczywo jest poddawane działaniom mikrofal. Niszczą one zarodki pleśni. Eksperci są zgodni- ta technika może ograniczyć marnowanie chleba.

A problem jest poważny, bo tylko w Wielkiej Brytanii do kosza trafia co trzeci bochenek. Jest szansa, że nowatorska metoda mogłaby też być stosowana w przypadku innych produktów żywnościowych. Dzięki temu wydłużyłaby się przydatność także mięsa, owoców czy warzyw.

Chleb, to w normalnych warunkach pleśnieje po około 10 dniach. Wszystko przez to, że bochenki są najczęściej pakowane w plastikowe torebki. Kiedy z chleba paruje wilgoć, to nie ma jak uchodzić na wolność. A to doskonała okazja do rozwoju grzybów.

Firma zza oceanu obliczyła, ze proces ten da się zatrzymać na 60 dni. Wystarczy włożyć chleb do urządzenia, które przypomina tradycyjną mikrofalówkę. Sprzęt w 10 sekund zabija szczepy gronkowca i salmonelli oraz zarodniku pleśni.

Pomysłodawcy mówią też, że ich pomysł może poprawić jakość chleba. Bo dzięki temu rozwiązaniu nie będzie trzeba do bochenków dodawać chemikaliów, bo chleb będzie dłużej świeży. To z kolei poprawi jego smak i uchroni przed niezdrowymi składnikami takimi jak konserwanty.

Ponadto pomysł ten może pomóc w ograniczeniu problemu, jaki jest wyrzucanie jedzenia. W samych tylko Stanach Zjednoczonych statystyczna rodzina wyrzuca rocznie do kosza średnio 40 proc. jedzenia, które kupiła. To oznacza, że w ciągu roku w całym kraju marnuje się żywność, która jest warta 165 miliardów dolarów.