Jedzenie wcale nie wpływa na raka

Drukuj
zdj. shutterstock
Obalony został mit, że niektóre produkty żywnościowe mogą zwiększyć ryzyko raka. Do takich wniosków doszli amerykańscy naukowcy. Piszą o tym na łamach American Journal of Clinical Nutrition. Jedyne, co rzeczywiście może być rakotwórcze, to alkohol. I co do tego badacze nie mają wątpliwości.

Eksperci wzięli pod lupę takie produkty jak mąka, kawa, masło, oliwa, cukier, chleb i sól. Zbadali też drób, jagnięcinę, pomidory, cebulę, cytrynę i  marchewkę. I doszli do wniosku, że nawet jeśli jakieś produkty wykazują rakotwórcze działania, to jest ono tak małe, że nie może mieć tak dużego wpływu na powstanie nowotworu, jak sądzono do tej pory. Wręcz uzyskane wyniki mieszczą się w granicach błędu statystycznego.

Redakcja