Jedzenie warzyw się opłaca
DrukujBadacze ustalili, że im więcej warzyw i owoców jemy w ciągu dnia, tym jesteśmy szczęśliwsi i mamy lepszą ogólną kondycję psychiczną. Najszczęśliwsze ze wszystkich zaś okazały się osoby, które jedzą siedem lub więcej porcji dziennie.
Przeciętne nieduże jabłko waży 80 g, gruszka - 130 g, pomidor - 150 g. Można przyjąć, że niewielki owoc czy warzywo, które bez problemu mieści ci się w dłoni to jedna porcja. Jeśli zjadłeś miskę zupy z warzyw, warzyw na parze, duszonych czy w formie sałatki, to prawdopodobnie przyswoiłeś od 3 do 4 zalecanych porcji. Jakie jeszcze korzyści płyną z dostarczania sobie 7 porcji warzyw i owoców? Zmniejszy to ryzyko chorób układu krwionośnego i zachorowania na raka. Poza tym większość owoców i warzyw jest bardzo niskokaloryczna. Podsumowując, jedzenie warzyw i owoców to idealna recepta na dobre samopoczucie, piękną sylwetkę, zdrowie i urodę.
Redakcja