Jedzenie trafia do kosza!
DrukujOrganizacja Institution of Mechanical Engineers tłumaczy, że marnujemy tak dużo jedzenia, bo źle je przechowujemy. Poza tym na opakowaniach są restrykcyjne daty przydatności do spożycia. A promocyjne oferty nakłaniają nas do kupowania dużych ilości produktów. Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze kapryśność konsumentów.
Z raportu wynika, że do kosza rocznie idzie od 30 do 50 procent żywności produkowanej na świecie rocznie. Może się tak dziać z połową jedzenia kupowanego wEuropieStanach Zjednoczonych.
Dr Tim Fox z Institution of Mechanical Engineers mówi, że dane są szokujące. - Jest to żywność, która mogłaby być wykorzystana do nakarmienia rosnącej populacji na świecie, a także obecnie głodujących – ocenia Fox. - Chodzi też o niepotrzebne wykorzystanie zasobów ziemi, wody i energii, używanej do produkcji, przetwarzania i dystrybucji tego jedzenia - dodaje.
Redakcja