Jedz ryby!

Drukuj
zdj. shutterstock
Naukowcy znów zachęcają do jedzenia ryb. Tym razem głównie kobiety ciężarne. Okazuje się, że korzyści płynące z częstego jedzenia ryb przez przyszłe matki są wyższe niż ryzyko związane z działaniem metyl ortęci, która może być w rybach.

Tak wynika z badań opublikowanych w Journal of Nutrition. A metylortęci najwięcej jest w tuńczyku, halibucie i szczupaku, czyli rybach tłustych. Dlatego lekarze zalecają, żeby ciężarne kobiety jadły ryby nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Ale międzynarodowy zespół naukowców przebadał 225 kobiet z dziećmi. I okazało się, że metylortęć nie miała żadnego szkodliwego wpływu na rozwój maluchów. Zaobserwowano z kolei, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są w rybach bardzo dobrze wpływały na rozwój językowym dzieci w wieku przedszkolnym.

Redakcja