Jedz pstrągi!
Okazuje się, że aby zjeść dobrą rybę nie trzeba wyjeżdżać do Portugalii, lub szukać oryginalnych restauracji serwujących dania z różnych stron świata. Wystarczy w sklepie rybnym kupić zwykłego, polskiego pstrąga, przyrządzić go na wybrany sposób i zajadać się do woli.
"Pstrąg jest jedną z najbardziej plastycznych ryb, która pozwala nam przygotować różnego rodzaju dania. Ta ryba łączy się praktycznie z każdym smakiem" - mówi Ziemowit Pirtań ze Stowarzyszeniem Producentów Ryb Łososiowatych.
Pstrąga można przyrządzić stosując się do setek przepisów. Są to m.in. tarta z pstrągiem wędzonym, makaron z pesto i smażonym pstrągiem, roladki z pstrąga ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, pstrąg z pastą z czarnych oliwek, siekany tatar z pstrąga, szaszłyki z pstrąga, pasta kanapkowa z wędzonego pstrąga i czerwonej kapusty, sałatka z wędzonym pstrągiem, szpinakiem i wiśniami.