Jedz morele, będziesz piękna!

Drukuj
Drzewa w morelowych sadach uginają się od owoców kuszących pachnącą słońcem złotą skórką i soczystym miąższem o słodko cierpkim smaku. Morele to bardzo zdrowe owoce. Pozwalają dłużej zachować młodość, gładką cerę i zdrowie.

O tej porze roku wystarczy zjeść 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości beta-karotenu, doskonałego przeciwutleniacza, chroniącego nas przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za wiele chorób cywilizacyjnych oraz przyspieszających procesy starzenia. Dzięki niemu nasza cera promienieje i długo zachowuje młodzieńczy wygląd. Morele są również bogate w potas, regulujący ciśnienie krwi i pracę nerek, a także w żelazo, wapń, fosfor, witaminy PP, B i C oraz błonnik. Ich jedzenie poprawia trawienie i zapobiega anemii.

Morele suszone, mają działanie zasadotwórcze. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę oraz jedzące codziennie mięso i te, które uprawiają sport. Zjedzenie kilku moreli po treningu przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Morele są wspaniałym dodatkiem do mięs, sałatek, deserów, ciast, pierogów i knedli. Najlepiej zjeść je od razu lub przygotować z nich konfiturę lub dżem.

mm