Filiżanka ma znaczenie
Drukuj
To jak podajemy potrawy i napoje ma duży wpływ na odbiór ich smaku - po raz kolejny udowodnili to naukowcy. Eksperci z uniwersytetów w Walencji i Oksfordzie przeprowadzili eksperyment.
57 ochotnikom podawali gorącą czekoladę w plastikowych filiżankach różnego koloru: białym, kremowym, czerwonym i pomarańczowym. Porcje były takie same, ale okazało się, ze uczestnikom badania najbardziej smakowała czekolada w kremowych i pomarańczowych filiżankach.
Z kolei już wcześniejsze eksperymenty udowodniły, że żółte pojemniki mogą zwiększyć poczucie smaku napojów cytrynowych. Pojemniki o zimnych barwach powodują natomiast, że napój wydaje się lepiej gasić pragnienie niż ten podawany w kubkach o ciepłych kolorach. Co więcej, osoby, które brały udział w eksperymencie, mówiły, że soki podawane w różowych kubkach, wydawały się im słodsze.
Redakcja