Dobra kawa bąbelkuje…
Drukuj
"Nie da się zrobić doskonałej filiżanki, jeśli kawa jest szara i zwietrzała. Aromat i gazy zawarte w każdym ziarenku powoli się ulatniają, a gdy ich nie ma, kawa nie pachnie i nie smakuje dobrze. Od prażenia ziaren nie powinno upłynąć więcej niż miesiąc” – uważa ekspertka. I podpowiada, że dobre firmy podają datę prażenia na opakowaniu.
Jeśli chcemy napić się idealnej kawy, nie obejdzie się bez młynka. "Kawa traci aromat w ciągu dziesięciu minut od momentu zmielenia. Nie ma już wtedy pełni smaku” - mówi Carguilo. Dlatego odradza kupowanie zmielonej kawy. Najlepszy będzie młynek żarowy, bo rozdrabnia ziarna na drobinki tej samej wielkości, a to bardzo ważne, kiedy przepływa przez nie gorąca woda.
Baristka zdradza też, ze najlepsza temperatura wody do parzenia waha się między 90 i 96 stopniami- kawę można zatem zalewać wrzątkiem. Jej jedną uncję (28,3 g) powinniśmy zalać 60 ml wody i odczekać 45 sekund.
Redakcja