Dieta śródziemnomorska the best!

Naukowcy mają kolejny dowód na to, że europejska dieta znad morza śródziemnomorskiego może konkurować z najzdrowszymi kuchniami świata - japońską i koreańską.

Oliwa z oliwek, ryby, świeże owoce i warzywa, które w niej królują, mogą wydłużyć zdrowe życie. Najnowsze badania przeprowadzone przez Hiszpanów dowodzą, że dieta ta zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

"To bardzo dobra wiadomość, ponieważ choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyna zgonów na świecie. Teraz wiemy jak temu zapobiec - dzięki diecie" - powiedział dr Miguel Angel Martinez-Gonzalez. Naukowcy radzą też rezygnować z mięsa raz lub dwa razy w tygodniu, używać oliwy z oliwek do gotowania i pić czerwone wino do posiłków. A na przekąskę wybierać garść orzechów.

Redakcja