Dieta dla oczu
Drukuj
Światło słoneczne, długotrwała praca przy komputerze, czynniki dziedziczne a nawet jasny kolor oczu mogą stać się przyczyną choroby zwanej zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD). Warto przestrzegać diety korzystnej dla oczu.
W profilaktyce AMD i zaćmy największe znaczenie mają dwie substancje: luteina i zeaksantyna. Działają jak filtr, zabezpieczając oko przed szkodliwym światłem UVA i UVB. Po zjedzeniu luteina gromadzi się właśnie w plamce żółtej. Jest silnym wymiataczem wolnych rodników, dzięki czemu chroni naczynia włosowate siatkówki i fotoreceptory plamki żółtej przed uszkodzeniami.
W jakich pokarmach znajdziemy te cenne substancje? Poza tłustymi rybami morskimi (dorsz, śledź, halibut) w luteinę bogate są miedzy innymi: zielona kapusta, szpinak, natka pietruszki, botwinka, koperek, seler, zielona sałata i pomarańcze.
mow