Czy warto jeść czekoladę?

Drukuj
Uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat czekolada oprócz tego, że jest pyszna, ma również pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie korzystnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu oraz wyraźnie poprawiają nastrój. Dlatego nie dziwi, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk ponad 7 miliardów dolarów rocznie. O tym jak czekolada wpływa na nasz organizm rozmawiamy z Agnieszką Piskałą, specjalistką ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.

Jaka czekolada jest najzdrowsza?

Agnieszka Piskała: Najlepsza dla naszego organizmu jest czekolada gorzka zawierająca co najmniej 70% kakao. Bogata w żelazo, wapń, fosfor, potas, witaminy A, D,E i z te grupy B w składzie ma też mniej cukrów, które powinniśmy ograniczać w codziennej diecie.

Czy są sytuacje kiedy czekolada jest szczególnie polecana?

Agnieszka Piskała: Czekolada może być naszym sprzymierzeńcem w sytuacji kiedy czeka nas wzmożony wysiłek intelektualny lub fizyczny. Podczas nauki lub wędrówki w górach zawsze warto mieć przy sobie kilka kawałków czekolady.

W jaki sposób czekolada wpływa na organizm?

Agnieszka Piskała: Czekolada dzięki flawonoidom doskonale wpływa na organizm: zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, opóźnia procesy starzenia, ogranicza utlenianie złego cholesterolu.

Jak czekolada wpływa na nasze samopoczucie?

Agnieszka Piskała: Ziarno kakaowca, które wchodzi w skład czekolady jest niezwykle bogate w magnez warunkujący prawidłowe działanie układu nerwowego. Jednocześnie pierwiastek ten sprzyja przy wytwarzaniu serotoniny – hormonu szczęścia, który poprawia nastrój i pomaga zwalczyć stres. Dzięki temu czujemy się szczęśliwi i odprężeni.

W jakich ilościach powinno się spożywać czekoladę?

Agnieszka Piskała: Umiar w spożywaniu każdego produktu to klucz do sukcesu. Tak samo jest z czekoladą. Zjedzenie czterech kosteczek powinno być wystarczające i nie trzeba sięgać po więcej. To optimum pod względem żywieniowym.