Cudowny owoc
A to m.in. dlatego, ze ten zielony owoc może doskonale zastępować np. masło. Badania opublikowane w "Nutrition Journal" dowodzą, że amatorzy awokado mają niższy cholesterol. Jednocześnie obniżają ryzyko zachorowania na serce.
W 100 gramach awokado jest 221 kalorii i 23,5 grama tłuszczów, ale BMI czyli wskaźnik masy ciała, badanych, którzy jedli każdego dnia przynajmniej pół awokado był niższy, niż w przypadku reszty osób. Średnio byli oni lżejsi o prawie cztery kilogramy.
Ten owoc jest też jednym z najbogatszych źródeł witamin i minerałów- m.in. A, B1, B2, C, PP, K i H, kwasu pantotenowego, a także wapnia, potasu i fosforu. Wykopaliska dowodzą, że awokado było już wykorzystywane 7000 lat p.n.e. Pierwotnie było uprawiane w południowym Meksyku, ale dość szybko z Ameryki Północnej - przez Środkową – stało się popularne także w Południowej- m.in. w Peru.
Redakcja