Akcja w sprawie cukru
DrukujW roku 1700 średnie roczne spożycie cukru w brytyjskim gospodarstwie domowym wynosiło mniej niż 2 kg. Na początku XX w. było to już ok. 9 kg. Teraz ponad 40 kg. Współczesny przemysł spożywczy dodaje cukier i znacznie gorszy od cukru, syrop glukozowo- fruktozowy do wszystkich produktów przeznaczanych dla dzieci. Skutkuje to między innymi wzrostem otyłości, nadpobudliwością i trudnościami z koncentracją. Przyczynia się też do częstszego występowania cukrzycy. Akcja w Sprawie Cukru prowadzi kampanię na rzecz ochrony dzieci przed przesłodzoną żywnością i napojami. Organizacja w porozumieniu z brytyjskim ministerstwem zdrowia opublikowała właśnie 7-punktowy plan działania, którego celem jest obniżenie zawartości cukru w żywności i napojach o 40 proc. do 2020 roku, zakaz marketingu i wymierzonej w dzieci reklamy przesłodzonych wyrobów oraz objęcie ich producentów zakazem wszelkiego sponsoringu imprez sportowych. Wśród postulatów Akcji w Sprawie Cukru znalazła się też propozycja obłożenia cukru akcyzą, czyli podatkiem nakładanym na produkty których spożycie chce się ograniczyć.
Więcej informacji znajdziecie na stronie www.actiononsugar.org
mm