Projektanci Dolce & Gabbana zdradzają własny, sprawdzony przepis na ulubione danie. To makaron Maccheroni alla Norma. Ma nie tylko ducha Sycylii, ale też podkreśla miłość projektantów do opery. Jego nazwa pochodzi od dzieła Norma, Vincenzo Bellin...
Ciekawostki
-
Jedzenie wcale nie wpływa na raka
Obalony został mit, że niektóre produkty żywnościowe mogą zwiększyć ryzyko raka. Do takich wniosków doszli amerykańscy naukowcy. Piszą o tym na łamach American Journal of Clinical Nutrition. Jedyne, co rzeczywiście może być rakotwórcze, to alkohol...
-
Jajka jak diamenty
To prawdopodobnie najdroższe jajka na świecie. Za dziewięć trzeba zapłacić 60 dolarów. Chodzi o jaja znoszone przez kury rasy Araucana.
-
Jagodzianka gigant
Rosjanie upiekli największą jagodziankę na świecie. Miała 300 kilogramów i 70 metrów długości. Powstała w miejscowości Krasnovishersk w centralnej Rosji.
-
Dieta a Alzheimer
Przyczyn tej choroby naukowcy szukają od lat. I cały czas do końca nie wiemy, jak jest naprawdę, ciągle jednak pojawiają się nowe teorie.
-
„Mała czarna” do lamusa…
Coraz popularniejsza jest zielona kawa. Smakosze przekonują, ze smakuje doskonale o każdej porze dnia, dlatego coraz częściej pojawia się na stołach i w filiżankach.
-
Czy masz cukrzycę? Sprawdź!
Cukrzyca nie boli, co sprawia, że nie jest łatwo zorientować się, że właśnie mamy z nią do czynienia. Są jednak objawy, które powinny niepokoić.
-
Spór o tiramisu
Włosi kłócą się o tiramisu! Prawo do ojczyzny tego deseru roszczą sobie cztery włoskie miasta: Florencja, Siena, Treviso i Wenecja.
-
Syrop kukurydziany niewskazany
Amerykańscy dietetycy radzą odstawić z diety syrop kukurydziany. Naukowcy z Uniwersytetu Yale ustalili, że jest on jednym z głównych powodów nadwagi mieszkańców USA.
-
Nowy przysmak
Trzy nowe gatunki minogów oskryto w Portugalii. Do niedawna uważano, że ten (należący do najwyższej półki gastronomicznej) kręgowiec żyje tylko w trzech odmianach- rzecznej, morskiej i strumieniowej.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...