Pizza ma promować włoski smak i bogactwo diety śródziemnomorskiej. Trzeba ją przygotowywać na oczach klientów, którzy dzięki temu mogą docenić sztukę jej pieczenia – to fragmenty uchwalonego we Włoszech Manifestu Współczesnej Pizzy.
Ciekawostki
-
Makaron, który nie tuczy
Nawet na diecie nie trzeba już rezygnować z ulubionego spaghetti. A to dzięki nowatorskiemu makaronowi Skinny Noodles. Znany również jako konnyaku noodles jest najmniej kalorycznym makaronem na świecie. W 100 jego gramach jest tylko 6,4 kalorii
-
Nietypowe posiłki
Puree ziemniaczane z ciastkami lub frytki z cytryną? Okazuje się, że niektórym to może smakować. W taki dość ekscentryczny sposób swoje menu komponują osoby z tendencją do napadowego objadania się.
-
Inteligentne kostki do drinków
Amerykański naukowiec z Massachusetts Institute of Technology opracował kostki do drinków, które zmieniają kolory w zależności od ilości wypitego alkoholu. W ten sposób ostrzegają przed pijaństwem.
-
Lizak gigant
Zjedzenie tego lizaka to wyzwanie nawet dla największych łakomczuchów. Ten największy na świecie powstał w amerykańskiej wytwórni słodyczy w San Franscisco i od raz trafił do księgi rekordów Guinessa.
-
Mit zielonej herbaty
Zielona herbata wcale nie pomaga w odchudzaniu. I to nawet jeśli pijemy ją regularnie, choć rzeczywiście jest w niej substancja, która przyspiesza spalanie tłuszczu. Niestety, ekstrakt tej substancji też nie pomaga - pisze Medicine & Science in Sp...
-
Maszyna do sadzonych
Przygotowanie sadzonych jajek jeszcze nigdy nie było tak proste. Portugalczycy opracowali prototyp maszyny do produkcji gotowych jaj sadzonych “Egg Ready”. Nowe urządzenie chcą już kupować duże firmy branży gastronomicznej oraz linie lotnicze.
-
Kapuściany rekord
Nietypowy rekord w Korei. Dwa tysiące kucharzy zużyło 140 ton koreańskiej ostrej kapusty do przygotowania największej w historii porcji kim chi.
-
Owoce dla serca
Od razu uściślamy: dla kobiecego serca. Najlepsze są truskawki. Ale nie tylko one są cudownym lekarstwem. Warto dorzucić do nich jagody, borówki i jeżyny.
-
Jedzenie trafia do kosza!
Nawet połowa produkowanej na świecie żywności trafia do śmietnika. Rocznie to około dwóch miliardów ton. Tak wynika z najnowszego brytyjskiego raportu.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...