Naukowcy zachęcają do częstego jedzenia awokado. Udowodnili, że pomaga ono w zbilansowaniu codziennej diety. A osoby, które włączają go do swojego menu są szczuplejsze.
Ciekawostki
-
Maraton grillowania
Sezon na grilla można powoli uznać za rozpoczęty, więc warto wspomnieć o wydarzeniu w miasteczku Graskop w RPA.
-
Jak jeść mniej?
Można się najeść dużo mniejszą porcją niż nam się wydaje! I to nawet o jedną trzecią. Do takich wniosków doszli holenderscy uczeni.
-
Dobra kawa bąbelkuje…
Jeśli kawa jest świeża, to bąbelkuje, bo wydobywa się z niej dwutlenek węgla. I po tym można poznać, że jest świeża. Tak mówi Katie Carguilo, mistrzyni amerykańskich baristów 2012 roku. Sekrety parzenia kawy zdradziła magazynowi "Slate".
-
Napoje energetyzujące nie pomagają
Poza kofeiną w napojach energetyzujących są składniki, które nie dają żadnych korzyści konsumentom. Dlatego wcale nie są lepsze od filiżanki kawy. Przekonuje o tym New York Times i powołuje się na badania oraz opinie specjalistów.
-
Spór o frytki
Beligia czy Francja? Wraca kłótnia o ojczyznę frytek. Oba kraje przypisują sobie stworzenie tej potrawy, ale żaden z nich nie ma na to wystarczających dowodów. Jedni zapewniają, że frytki były po raz pierwszy serwowane na paryskim moście Pont Neuf...
-
Musli na zamówienie
Lubisz musli? Teraz możesz skombinować starannie taką mieszankę, jaką chcesz i zamówić ją przez internet. W Polsce jest już kilka takich portali. Na klientów czeka kilkadziesiąt zdrowych składników a ich liczba cały czas rośnie.
-
Pecorino obniża cholesterol
Okazuje się, że nie każdy ser podnosi poziom cholesterolu we krwi. Naukowcy odkryli, że jest rodzaj sera, który wręcz może go obniżać.
-
Pomidorowi oszuści
Nalepka „polskie” na pomidorach to tak, jak znak jakości. Polskie pomidory uchodzą za jedne z najlepszych w Europie i dlatego mają wysoką cenę.
-
Pij (jedz) granaty!
Sok z granatów hamuje głód! Wystarczy popijać nim posiłki- przekonują naukowcy.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...