Ciekawostki

  • Rabarbar jest zdrowy!

    Do niedawna rabarbar miał złą opinię wśród dietetyków i lekarzy. Niektórzy wręcz odradzali jedzenie rabarbaru z powodu wysokiej zawartości kwasu szczawiowego, odpowiedzialnego za psucie się zębów, wypłukiwanie wapnia z kości oraz powstawanie kamie...

  • Jedz ryby!

    Naukowcy znów zachęcają do jedzenia ryb. Tym razem głównie kobiety ciężarne. Okazuje się, że korzyści płynące z częstego jedzenia ryb przez przyszłe matki są wyższe niż ryzyko związane z działaniem metyl ortęci, która może być w rybach.

  • Javier Bardem zagra Ferrana Adrię

    Fascynująca biografia Ferrana Adrii, jednego z najzdolniejszych kucharzy-wizjonerów, zainspirowała hollywoodzkiego producenta Philippe Rousseleta, do nakręcenia filmu o słynnym kucharzu.

  • Lubisz pojeść? Dłużej pożyjesz…

    Kto lubi dużo jeść ma szansę na długowieczność. Ludzie otyli nie są wcale bardziej zagrożeni przedwczesną śmiercią niż ich szczupli rówieśnicy.

  • Kuchnia za 100 000 $

    Port USB do przesyłania receptur i generator pary- to tylko dwa z nowatorskich rozwiązań w nowoczesnej kuchni Grand Cuisine od Electrolux. Na wyposażeniu jest też oczywiści piekarnik, kuchenka gazowa i urządzenie indukcyjne.

  • Ocet jabłkowy - odchudza, leczy i odm...

    Na listę kolejnych zakupów koniecznie dopisz ocet jabłkowy. To ostatni hit dietetyczny, po który sięga coraz więcej osób.

  • Horrory wyszczuplają

    Wiemy już jakie filmy najlepiej oglądać do obiadu czy kolacji. Naukowcy sprawdzili, które z nich najlepiej pomagają spalić zjedzony posiłek.

  • Inwestuj w wino

    Wino można nie tylko pić, ale także w nie inwestować. Lokaty w wino to coraz popularniejszy biznes także w Polsce.

  • Herbatka na zdrowie

    Picie herbaty jest bardzo zdrowe. Szczególnie poprawia kondycję mózgu. Wykazała to analiza sześciu niezależnych badań, w których wzięło ponad siedem tysięcy mężczyzn i kobiet.

  • Fleksitarianizm

    Wegetarianizm przestaje być modny. Coraz popularniejszy staje się fleksitarianizm. To dieta, która pozwala na okazjonalne jedzenie mięsa. Polega na spożywaniu ograniczonej ilości mięsnych posiłków w tygodniu.