Do niedawna rabarbar miał złą opinię wśród dietetyków i lekarzy. Niektórzy wręcz odradzali jedzenie rabarbaru z powodu wysokiej zawartości kwasu szczawiowego, odpowiedzialnego za psucie się zębów, wypłukiwanie wapnia z kości oraz powstawanie kamie...
Ciekawostki
-
Jedz ryby!
Naukowcy znów zachęcają do jedzenia ryb. Tym razem głównie kobiety ciężarne. Okazuje się, że korzyści płynące z częstego jedzenia ryb przez przyszłe matki są wyższe niż ryzyko związane z działaniem metyl ortęci, która może być w rybach.
-
Javier Bardem zagra Ferrana Adrię
Fascynująca biografia Ferrana Adrii, jednego z najzdolniejszych kucharzy-wizjonerów, zainspirowała hollywoodzkiego producenta Philippe Rousseleta, do nakręcenia filmu o słynnym kucharzu.
-
Lubisz pojeść? Dłużej pożyjesz…
Kto lubi dużo jeść ma szansę na długowieczność. Ludzie otyli nie są wcale bardziej zagrożeni przedwczesną śmiercią niż ich szczupli rówieśnicy.
-
Kuchnia za 100 000 $
Port USB do przesyłania receptur i generator pary- to tylko dwa z nowatorskich rozwiązań w nowoczesnej kuchni Grand Cuisine od Electrolux. Na wyposażeniu jest też oczywiści piekarnik, kuchenka gazowa i urządzenie indukcyjne.
-
Ocet jabłkowy - odchudza, leczy i odm...
Na listę kolejnych zakupów koniecznie dopisz ocet jabłkowy. To ostatni hit dietetyczny, po który sięga coraz więcej osób.
-
Horrory wyszczuplają
Wiemy już jakie filmy najlepiej oglądać do obiadu czy kolacji. Naukowcy sprawdzili, które z nich najlepiej pomagają spalić zjedzony posiłek.
-
Inwestuj w wino
Wino można nie tylko pić, ale także w nie inwestować. Lokaty w wino to coraz popularniejszy biznes także w Polsce.
-
Herbatka na zdrowie
Picie herbaty jest bardzo zdrowe. Szczególnie poprawia kondycję mózgu. Wykazała to analiza sześciu niezależnych badań, w których wzięło ponad siedem tysięcy mężczyzn i kobiet.
-
Fleksitarianizm
Wegetarianizm przestaje być modny. Coraz popularniejszy staje się fleksitarianizm. To dieta, która pozwala na okazjonalne jedzenie mięsa. Polega na spożywaniu ograniczonej ilości mięsnych posiłków w tygodniu.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...