Wirówka do sałaty
DrukujSałatę należy płukać bardzo dokładnie (dobrze jest zanurzyć ja na kwadrans w zimnej wodzie a potem opłukać). Po opłukaniu natomiast należy ją bardzo dokładnie osuszyć. Do mokrych liści sos nie przywiera tak jak powinien. No i woda nie jest najsmaczniejszym dodatkiem do sałaty. Można suszyć sałatę ręcznikiem kuchennym ale jest to pracochłonne i niezbyt ekonomiczne. Dlatego też, nawet jeśli jemy sałatę tylko w sezonie, warto zainwestować w wirówkę do sałaty. Im prostsza tym lepsza! Najbardziej popularne są takie typy : wirówka ze sznurkiem, z korbką i z pokrętłem w pokrywie. Ta ze sznurkiem (taśmą) ma tę zaletę, że obsługa jest bardzo łatwa a sałata suszy się szybko. Niestety nie jest trwała, taśma zazwyczaj już po jednym sezonie wyciąga się i wirówka nie działa jak należy. Wirówka z pokrętłem ma tę wadę, że nie jest łatwa o obsłudze, zwłaszcza jeśli próbujemy kręcić mokrymi rękami (a mieć mokre ręce w tej sytuacji nie jest trudno). Ale za to taka wirówka w zasadzie się nie psuje. Wirówka na korbkę jest dość uniwersalna. Obsługa jest łatwa a konstrukcja dość trwała. Należy jednak wybrać odpowiedni model, taki w którym korbka jest duża (łatwo chwycić) a sama wirówka jest stabilna (żeby nie „uciekała” w trakcie wirowania).
Monika Węgrzyn