Thermomix
DrukujZe względu na moc, wydajność, niezawodność i prostotę obsługi jest jednym z najbardziej cenionych urządzeń pomocniczych w kuchniach restauracyjnych. Sprawdza się idealnie jako blender. W kilka sekund zmiksuje kostki lodu na puszysty śnieg. Idealny do przygotowywania sorbetów. Jest praktycznie niezniszczalny. Wyjątkowo łatwy w montażu, rozkładaniu i czyszczeniu. Składa się właściwie tylko z 4 elementów: metalowego dzbanka, noży, mocowania do silnika, pokrywki i ”stacji bazowej”. Dodatkowo wyposażony jest w nadstawkę do gotowania na parze i 2 nakładki na noże: jedną do ubijania, drugą do mieszania i wyrabiania ciasta. Wszystkie części poza „stacją bazową” z silnikiem, grzałką, wagą, termostatem i zegarem można zmywać w zmywarce. Bardzo przydaje się kiedy chcemy gotować coś w stałej temperaturze. Thermomix ma tylko dwie wady. Pierwsza wynika z jego zalety: mianowicie, ze względu na dużą moc, urządzenie wymaga przytrzymywania w czasie blendowania kostek lodu, czy mrożonych owoców. Drugą wadą jest cena, która wynosi ok. 3900 zł. Robot dostępny jedynie w sprzedaży bezpośredniej. Producent Thermomixa prowadzi warsztaty kulinarne, wydaje książki kucharskie z przepisami specjalnie wymyślonymi dla tego urządzenia, oraz aplikacje z przepisami na telefony komórkowe i tablety.
Redakcja