Szynkowar

Drukuj
zdj. materiały prasowe
Własnoręcznie zrobiona szynka, baleron lub inna domowa wędlina nie tylko smakuje znakomicie ale też nie zawiera żadnych składników, których do niej nie dodamy. Urządzeniem niezbędnym dla masarza-amatora jest szynkowar.

Szynkowar to garnek ze specjalna sprężynką dociskającą zawartość. Wypełnia się go mięsem, mięso dociska się sprężyną, a cały garnek wkłada się do większego wypełnionego gotującą się wodą. Mięso powoli, delikatnie gotowane bez dostępu wody w kąpieli wodnej, nie traci nic ze swego aromatu. Pozostaje soczyste, wilgotne i aromatyczne. Przed gotowaniem mięso można peklować, wędzić i doprawiać według własnej fantazji. Domowe wędliny nie zawierają oczywiście żadnych „polepszaczy” i konserwantów. W szynkowarze można przygotowywać nie tylko wędliny ale także gorące dania mięsne.

  • Szynkowar dostępny jest w sklepie:

www.biowin.pl/biowin/przetworstwo/wedliniarstwo/szynkowar